45.000 unge står på kanten af fællesskabet uden job eller uddannelse. Sådan har det været i årtier trods talrige reformer. Det har store konsekvenser både for den enkelte unge og for samfundet. En Vej til Alle mobiliserer nøgleaktører på tværs af civilsamfund, erhvervsliv og den offentlige sektor. Sammen sætter vi spot på det, der virker, og finder nye veje i tæt samspil med de unge selv.
HVAD?
En vej til alle startede som en gnist tændt til et Lab i Akademiet i 2021, hvor Nina Smith, der på det tidspunkt var formand for Reformkommissionen deltog og fortalte om kommissionens arbejde. Det fik en række af Akademiets medlemmer til at gå sammen om at sikre, at unges egne erfaringer bleven del af vidensgrundlaget for Kommissionens arbejde og en del af den offentlige politiske samtale om, hvordan vi som samfund løser udfordringen medunge udenfor job og uddannelse.
Foråret 2021
HVORFOR?
Som samfund kan vi ikke leve med, at knap 45.000 unge konstant står uden for. Vi har en fælles opgave i at skabe en vej til alle: veje til fællesskaber, uddannelse og job for alle unge — uanset baggrund og vilkår. Ingen kan løse dette komplekse problem alene. For at bidrage til reelle positive forandringer, har En Vej Til Alle taget initiativ til en forandringskoalition bestående af arbejdsgiverorganisationer, faglige organisationer, elevorganisationer, kommuner, boligbevægelsen og andre relevante aktører, der har en fælles ambition.
HVORDAN?
Forandringskoalitionen består af 40 organisationer på tværs af sektorer som samarbejder om konkrete forandringer på fem udviklingsplatforme. En Vej til Alle er ved at etablere sig som selvstændig organisation og er partner i Regerings initiativet Ungeløftet. Akademiet - både medlemmer og sekretariatet – har spillet en afgørende rolle i udviklingen af En Vej til Alle som et forandringsdagsorden, der driver systemisk forandring ift. unges vej til job og uddannelse og som viseren ny tilgang til forandring i praksis.
I En Vej til Alle tror vi på, at vi finder fremtidens løsninger ved at lytte til unge og fagfolk i praksis. Vi tror på, at vi skal koble de gode lokale erfaringer og den store viden, vi allerede har, med nye eksperimenter og nyskabende løsninger. For vi udvikler vores samfund allerbedst, når vi tænker i helheder på tværs af siloer og niveauer. Og på tværs af det offentlige, civilsamfund og erhvervsliv. Dén tilgang hedder en porteføljetilgang. En Vej til Alle insisterer på en tæt kobling mellem det, der bliver tænkt og besluttet af politikere og ledere og det, som unge og fagfolk oplever, rent faktisk fungerer i virkeligheden. Vi skaber rum for, at vi kan teste og eksperimentere med ideer og lære om effekter sammen med de mennesker, der skal realisere dem i praksis.
Jeg har tænkt på, om det er os, der har nogle udfordringer, der skal tilpasse os systemet, eller er det systemet, der skal tilpasse sig os?
-Ung erfaringsekspert
En Vej til Alle har har sin egen hjemmeside hvor du kan finde mere om arbejdet.